Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Trei cine gourmet spre încântarea pasionaților de vinuri din Moldova

Săptămâna trecută VALAHORUM – THE WINE TOUR a avut premiera în Moldova și aceasta nu putea avea loc decât în capitala acestei provincii. S-a întâmplat la câțiva pași de Parcul Copou. Miercuri, pe 27 martie, Iașiul ne-a primit cu cel mai aprig soare cu dinți pe care l-am simțit în ultimii ani. Erau vreo opt grade, dar bătea un vânt rece și puternic de-ți tăia respirația, deși de la adăpostul mașinii părea doar o adiere primăvăratică.

De multe ori se întâmplă ca starea vremii să-ți strice socotelile și te face să-ți schimbi planurile pe ultima sută de metri. Nu a fost și cazul celor aproximativ 30 de persoane care făcuseră rezervare la Meat Up Steak House, pentru cina gourmet la care aveau să deguste șase dintre vinurile noastre. Valahorum – Pinot Noir roze 2018 a fost un welcome drink de acomodare, apoi au ajuns, pe rând, în pahare Feteasca Albă și Chardonnay-ul, ambele din recolta 2018, asociate cu șalău tras în tigaie cu sos de capere servit cu legume catalane. Printre poveștile despre proiect, crame, zone viticole, oameni, porfotoliu, ne-am bucurat să constatăm că cele două vinuri albe au împărțit în mod egal audiența în ceea ce privește prima preferință.

Așa stând lucrurile, am trecut la vinurile roșii, care au reconfirmat faptul că avem plăceri comune, ne referim aici la asocierile culinare, dar preferințe diferite în ceea ce privește favoritul din pahar. Valahorum Shiraz 2016 și Paolo Mennini – Negru de Drăgășani 2016 au făcut pereche bună cu tagliata di manzo pe pat de rucola cu roșii cherry și scale de parmesan, dând prilej la discuții și explicații între cele două tabere create ad-hoc.

Mousse-ul de ciocolată picantă a fost servit împreună cu Apogeum – Fetească Neagră 2015 și toată lumea a fost fericită. Poveștile s-au terminat spre miezul nopții și am constatat cu toții la plecare că vântul aprig din timpul zilei se domolise simțitor.

Joi, 28 martie, am luat calea celui mai renumit popas din nord-estul țării, unde totul era pregătit ca la carte pentru o seară de neuitat. La șapte kilometri nord de orașul Botoșani, vizavi de celebrul Ipotești, se află Popasul Cucorăni, un loc în care, cel puțin o dată în viață, trebuie neapărat să ajungi ca să te bucuri de ospitalitatea gazdelor și de minunatele preparate tradiționale servite în porții generoase.

Restaurantul de la etajul întâi era aranjat în detaliu, încă de la ora prânzului, pentru desfășurarea de forțe care avea să aibe loc pe seară. Și așa a și fost, aproximativ șaptezeci de iubitori ai vinului au semnat prezent la întâlnirea cu Valahorum – The Wine Tour. Vinurile și ordinea de servire au fost identice cu ceea ce s-a întâmplat cu o seară mai devreme la Iași, numai că le-au stat alături pe platouri și farfurii mix-uri de brânzeturi cu turtițe coapte pe plită și prosciutto, după care ne-am bucurat de un incredibil cotlet de miel de Noua Zeelandă pe rondele de mușchiuleț de porc gătite în vin la cuptor, cu garnitură de plăcintă de cartofi și ciuperci, tot la cuptor. La preparatul principal, atât Valahorum Shiraz 2016, cât și Paolo Mennini – Negru de Drăgășani 2016 s-au potrivit de minune, făcând grea alegerea favoritului.

Apogeum – Fetească Neagră 2015 a fost primit cu mare bucurie și a fost servit, la sugestia noastră, ca “vin de meditație”, înainte de desertul surpriză, pregătit în premieră la Cucorăni și special pentru această seară: varietate de mousse cu portocală. Proiecțiile, poveștile, conversațiile savuroase, saxofonul și pianul au întregit o admosferă de zi mare. Timpul a trecut ca un fum și după trei ore de voie bună, mulți ar fi luat-o de la capăt, dacă a doua zi nu ar fi fost vineri.

După două zile de drumuri și degustări, bateriile au început să se descarce ușor, așa că drumul scurt de la Botoșani la Bacău a fost binevenit. Odată ce am ajuns la “Podu’ cu lanțuri”, ne-am asigurat că toate sunt pregătite pentru cina gourmet care avea să urmeze, după care ne-am destins descoperind un motel a cărui curte și terasă par desprinse dintr-o lume de mult apusă. Aerul medieval, amplificat și de arhitectura de burg flamand a pensiunilor din vecinatate, pur si simplu ne-a destins.

Seara, într-un separeu parcă dedicat unor astfel de întâlniri, cu murale realizate de către pictorul Horia Ghelu, ne-am întâlnit cu băcăuani, dar și cu un grup venit din Piatra Neamț, cu toții dornici să afle despre Valahorum, dar mai ales să deguste Valahorum.

A fost cea de a treia cina gourmet din periplul moldovean, în care am prezentat aceleași șase vinuri, în compania meniului conceput de tânărul chef al localului, care a primit, la propriu, aplauze pentru cât de gustoase au fost preparatele. S-a servit, pe rând, file de păstrav cu piure de păstârnac, antricot Black Angus cu orez de ananas și la final, tartă de ciocolată cu caramel sărat. Feteasca Albă și Chardonnay-ul au împărțit din nou audiența, la fel s-a întâmplat cu Shiraz-ul și cu Negru de Drăgășani.

Dimineața am ratat o ședință foto cu Apogeum în frumoasa curte interioară, și aceasta numai din pricina soarelui care s-a încăpățânat să nu ne zâmbească. Nu-i nimic, avem încă un motiv să revenim la “Podu’ cu lanțuri”! Iar cei curioși pot admira mai multe imagini aici!

Mulțumim “complicilor” noștri Vasile Constantinescu, Daniel Haidarli și Adi Sechel!

The Wine Tour continuă, aflați pe unde urmează să ajungem urmărindu-ne pe Facebook. Și nu uitați să vă bucurați de vinuri care vă merită!

 

 

 

 

No Comments

POST A COMMENT