Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi eu nulla vehicula, sagittis tortor id, fermentum nunc. Donec gravida mi a condimentum rutrum. Praesent aliquet pellentesque nisi.

Valahorum – The Wine Tour de la Cluj la Craiova, via Timișoara

În cea de a patra săptămână a VALAHORUM – THE WINE TOUR am primit întăriri. Răzvan Macici, enologul român stabilit de mulți ani în Africa de Sud, acolo unde a devenit o notorietate în industria vinului, cel care semnează sau selectează vinurile proiectului VALAHORUM, a fost vioara întâi a întâlnirilor cu prietenii noștri din Cluj, Timișoara și Craiova. Dar să o luăm pe rând.

Miercuri dimineata, pe 11 aprilie, am plecat împreună spre Transilvania, plăcut surprinși că toate prognozele meteo, alarmiste în ceea ce privește ploile, nu se adeveriseră încă. Drumul până la Cluj a fost lung, dar parcă a trecut mai repede decât de obicei, pentru că am avut ce povesti iar soarele ne-a zâmbit permanent. Abia seara când am ajuns la Kupaj Fine Wines, cerul s-a întunecat un pic și au căzut câteva picături de ploaie, menite doar să grăbească pasul celor cu care urma să ne întâlnim.

Nu mult după ora anunțată în program, atunci când am avut OK-ul lui Chef Bogdan (un tip talentat care ne-a impresionat cu meniul propus), pentru că urma o cină gourmet în care sincronizarea poveste-vin-preparat este esențială, am început cu casa plină. După ce am făcut introducerile, Răzvan Macici a prezentat, pe rând, vinurile pe care le-am ales pentru acest turneu: Valahorum Pinot Noir roze 2018, Valahorum Fetească Albă 2018,Valahorum Chardonnay 2018, Valahorum Shiraz 2016, Paolo Mennini – Negru de Drăgășani 2016 și Apogeum – Fetească Neagră 2015.

Fiecare a fost povestit în ritmul în care au fost servite preparatele asociate, care nu doar că au arătat minunat, dar s-au potrivit excelent cu vinurile. Roze-ul a fost servit ca welcome drink, iar Feteasca Albă a stat perfect lângă un șoric expandat cu cremă de fasole neagră și sos de leurdă. Apoi Chardonnay-ul s-a completat de minune cu un mouse de ton, Camembert și cartof bravas. La pieptul de porc presat gătit la sous vide și sos de ciocolată au fost servite două vinuri roșii, Shiraz-ul și Negru de Drăgășani. Desertul cu mix de ciocolată și fructul pasiunii a bucurat pe toată lumea dar înainte de Apogeum, Feteasca Neagră rămânând pur și simplu vin pentru meditație. Și cam așa a și fost.

Reprizele de comunicare s-au mutat la fiecare pauză în curticica cochetă a restaurantului, unde întrebările curgeau la foc automat. Ne-am despărțit târziu în noapte, nu înainte de a face o poză de grup, iar enologul proiectului VALAHORUM să semneze cu dedicații vinurile achiziționate de către participanți.

Joi, după micul dejun la care am mai depănat impresii despre cele petrecute cu o seară înainte, am luat calea Timișoarei. Am făcut un scurt popas la Arad pentru a-i saluta pe „degustătorii neautorizați” Adina și Vali Sămînță și apoi ne-am oprit direct în Giroc. Ne-a fost gazdă profesorul Silviu Rogobete, fostul Consul General al României în Africa de Sud, bun prieten cu Răzvan Macici. Pentru că prezentarea de vinuri de la Enoteca de Savoya urma să înceapă la ora 20:00, am avut destul timp să facem provizii. Ce fel de provizii? Culinare, bineînțeles. Dintre propunerile făcute de domnul profesor Rogobete, am ales restaurantul cu specific sârbesc Cuina, pe care vi-l recomandăm cu căldură dacă ajungeți prin zonă.

A venit și seara, a venit și ploaia. Turna cu galeata cu o jumatate de oră înainte de reuniunea de la Enotecă, unde fuseseră rezervate toate locurile. Treptat, ploaia aprigă s-a transformat într-o mocănească sâcâitoare, dar spre bucuria noastră și a gazdelor (Mariana și echipa ei, au fost, din nou, la înălțime) la 20:15 când am început comunicarea, erau doar câteva scaune libere, care au fost ocupate în minutele următoare. Să ai aproape șaptezeci de invitați prezenți pe o asemenea vreme, asta înseamnă să fii fan vinuri bune!

La eveniment a fost prezent și un sud-african veritabil, David Lockley, enologul Cramei Thesaurus. A fost o revedere emoționantă, așa cum se întâmplă între doi mari iubitori de … rugby! După o scurtă introducere, am dat cuvântul domnului profesor Rogobete, un obișnuit al locului, care l-a prezentat audienței pe cel care semnează/selectează vinurile proiectului VALAHORUM. Apoi a urmat o pledoarie pentru vinuri, care s-a lăsat cu multe discuții purtate în grupuri mici, la mese. A fost o seară faină, în care fiecare și-a ales cel puțin câte un vin favorit din fiecare culoare.

Vineri, pe 13 aprilie, am început ziua cu ploaie. Ne-am luat rămas bun de la prietenii din Giroc și după două ore de drum salutam Dunărea la Orșova. Apoi cerul s-a mai deschis și am ajuns la Craiova când soarele parcă ar fi vrut să ne mângâie puțin. Se anunța o seară mare la Epoca Steak House & Wine Bar. Am ajuns din vreme în acest restaurant emblematic pentru craioveni, iar echipa de povestitori a primit un sprijin suplimentar din partea directorului național de vânzari VALAHORUM, Costel Cainamisir, un bun prieten al gazdelor noastre.

A fost o seară în care, din nou, am oferit celor prezenți o asociere triplă: preparate, vinuri și jazz (s-a întâmplat la fel cu o săptămână mai devreme, la Pensiunea Cetățuia). Responsabil cu ultimul ingredient a fost Bogdan Uță, solist al Filarmonicii din Craiova, care ne-a vrăjit cu saxofonul său. Am degustat pe rând aceleași vinuri, care au stat alături de următoarele preparate:

  • Creveți cu sos de ghimbir;
  • File de șalău cu sos butter lemon și risotto;
  • Rib-eye de vită Argentina cu cartofi rosti, Cafe de Paris și sos BBQ;
  • Mousse de ciocolată.

Vinurile au fost prezentate pe îndelete, publicul a fost interesat și ascultător, s-a bucurat de toate asocierile și a savurat atât licorile din pahare, cât și explicațiile enologului. Domnul cu saxofonul ne-a mărturisit că nu a mai văzut pe cineva care să vorbească despre vinuri cu atâta poftă! La final, invitații au epuizat stocul de cutii de Apogeum și Paolo Mennini, pe care au primit autografe cu dedicații. Spre miezul nopții am reluat poveștile într-un cadru mai restrâns alături de gazde și câțiva cunoscuți. Cum se spune, am aprofundat.

A fost o triplă reușită la Cluj, Timișoara și Craiova, pentru care mulțumim atât partenerilor cât și echipei, colegii noștri manageri regionali.

VALAHORUM – The Wine Tour continuă. Marți și miercuri vă propunem două întâlniri în Bucuresti, la Vino, respectiv la GastroLab! Va urma o scurtă pauză pentru a petrece cum se cuvine Paștele, apoi vom fi din nou pe drumuri în luna mai, când abia așteptăm să vă povestim vinuri care vă merită!

No Comments

POST A COMMENT